Het appartementsgebouw ‘De Leeuwerik’ maakt deel uit van het nieuwe masterplan, opgesteld door Atelier Romain. Dit vrijstaande gebouw ondergaat, met oog voor circulariteit en kwalitatieve levenskwaliteit, een totaalrenovatie en bestaat uit 13 bouwlagen. Het gelijkvloers bevat gemeenschappelijke voorzieningen, terwijl de bovenliggende verdiepingen elk uit 8 appartementen bestaan.
Tijdens de werken wordt het gebouw volledig gestript tot op de betonstructuur en draagwanden. Deze aanpak biedt de mogelijkheid om de bestaande appartementen te optimaliseren, zodat ze voldoen aan de huidige wetgeving inzake toegankelijkheid en leefbaarheid.
De keuze voor een invulling met lichte scheidingswanden en droge verbindingssystemen accentueert de praktische en flexibele planindeling van de makkelijk aanpasbare appartementen.
Over de volledige gevellengte worden terrassen toegevoegd langs de oost- en westgevel, voorzien van een eigen kolomstructuur om extra ruimte en leefcomfort te bieden aan de appartementen en zorgt voor een hedendaags karakter. Langs beide zijden wordt een nieuwe aanbouw over de hele hoogte voorzien, dit dient als circulatiekoker en bevat evacuatietrappen en een brancardlift. De zachte, ronde vormgeving vormt een verlengde van de gevel en biedt een architecturale meerwaarde.
PLINT ACTIVEREN MET SOCIAAL PROGRAMMA
De gelijkvloerse verdieping behoudt de bestaande inkomhallen en gang met brievenbussen, deze worden in ere hersteld. Naast een grondige herschikking wordt de gelijkvloerse verdieping aangevuld met nieuwe functies zoals een fietsenberging en een polyvalente ruimte. Door het creëren van een actieve plint en een dynamische interactie tussen binnen en buiten versterken de sociale functies de publieke ruimte.
VERDUURZAMING
De volledig nieuwe gevelopbouw is conform de huidige regelgeving en houdt reeds rekening met de langetermijnrenovatiestrategie van de Vlaamse Overheid voor de verdere verduurzaming van de warmtebehoefte. Het overdimensioneren van de isolatieschil zal het energieverbruik in het gebouw verminderen waardoor het vermogen van de technieken en de dimensionering van de technische installaties beperkt kan worden.
Door de interessante ligging van de bouwplaats (korte afstand tot verschillende productiesites) hebben we de opportuniteit om te werken met materialen uit korte biocircuits. Zo maken we ondermeer gebruik van kalkhennepisolatie, hennepblokken, leemgebonden chape, glasschuimgranulaat,...
TECHNIEKEN
Een ventilatiesysteem D laat toe om aan warmterecuperatie te doen wat opnieuw het energieverbruik doet dalen. Warmteproductie gebeurt met collectieve lucht/water warmtepompen in combinatie met zonnepanelen op het dak en wordt gebruikt voor de vloerverwarming.
Regenwaterrecuperatie blijft beperkt tot de gelijkvloerse verdieping en wordt gebruikt voor de gemeenschappelijke voorzieningen.